Till startsida
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Dubbelt motstånd mot kvinnliga entreprenörer inom offentlig verksamhet

Nyhet: 2009-06-24

Allt fler kvinnor startar företag inom vård, utbildning och omsorg. Ofta är det trögheter inom det offentliga systemet som får dem att ta detta steg. Vad de möter blir istället hinder av annat slag. Företagsekonomen Jaana Kurvinen har undersökt vilka processer som sätts i rörelse. Vi hakar på och undrar om det finns några jämställdhetsaspekter på att vara kvinna och entreprenör inom offentligt finansierad verksamhet?

Andelen kvinnor inom den offentliga verksamheten som arbetar inom vård, omsorg och utbildning är hög. Många av dem har höga ambitioner att förändra och förbättra sättet att arbeta på många plan, med ett förhållningssätt som i mycket påminner om entreprenörer. Ofta stöter de då på problem av olika
slag.

Bild på jaana Kurvinen– Dessa kvinnor har ofta en stark drivkraft och många idéer om hur verksamheten kan bli bättre, säger Jaana Kurvinen [bilden]. Men de tycker att de inte får arbeta på ett sätt som de önskar. Hinder upplever de både från organisationen och från politiker. De upplever det också som negativt att det inte är människan som står i centrum utan ekonomin.

Under de senaste decennierna har det öppnats möjligheter för privata entreprenörer inom den offentliga sektorn. Många har då valt att försöka att förverkliga sina idéer genom att sälja sina tjänster och starta företag. En kvinna som startade en friskola motiverade sitt agerande med orden att ”när jag insåg att vi bedriver undervisning på samma sätt idag som när jag själv gick i skolan, insåg jag att vi måste pröva något nytt”.

En sak som de undersökta företagarna ofta påpekar är att ledarskapet har förändrats på en väsentlig punkt när de startat eget: beslutsvägarna har blivit betydligt kortare. Men samtidigt går entreprenören från en form av motstånd till ett annat.

– De möter attityder som handlar om att det inte anses vara OK att bedriva vinstdrivande verksamheter inom utbildning, vård och omsorg. Som företagare hamnar de också i en miljö, där exempelvis rollerna som företagsledare och chef bygger på manliga normer. Det som händer då är ofta att de har svårt att identifiera sig med de rollerna.

Det kanske inte ligger inom ramen för själva avhandlingsarbetet, men finns det några jämställdhetsperspektiv på privat och offentligt organiserad vård, omsorg och utbildning?

– Se hur förmögenhetsbildningen ser ut i samhället, där det mesta ligger i händerna på männen. Med ett ökat antal kvinnor som startar och driver företag och fler kvinnor i företagens styrelser, måste det rimligen vara positivt.

AV:

Nyheter

 • Är jämställdhetspolitiken tandlös?

  [2010-12-20] Johanna Lauri har undersökt vilken jämställdhet som dominerar bland de beviljade jämställdhetsprojekten hos SKL och reflekterat över vad denna jämställdhetsförståelse har för potential att öka jämlikheten mellan könen.

 • Jämis slutrapport presenterades 6 december

  [2010-12-12] Jämi har nu publicerat sin slutrapport. Det skedde på Medelhavsmuseet i Stockholm 6 december. Det hela avslutades med ett festligt mingel.

 • Internationell konferens om jämlikhet, tillväxt och hållbarhet

  [2010-12-07] Forum för genusvetenskap och jämställdhet vid Linköpings universitet var värd för en stor internationell konferens. Går det att få ihop jämlikhet, tillväxt och hållbarhet?

 • Jämi summerar sitt regeringsuppdrag

  [2010-12-06] Nationella sekretariatet för genusforskning fick i juli 2008 regeringens uppdrag att ge stöd till statliga myndigheters arbete med jämställdhetsintegrering. För att fullfölja uppdraget skapades Program Jämi ¿ jämställdhetsintegrering i staten, som härmed lämnar sin slutrapport.

 • Rapport om jämställd statsförvaltning

  [2010-12-05] Denna sista rapport från program Jämi - Jämställdhetsintegrering i staten, behandlar på många sätt själva kärnan i idéen bakom jämställdhetsintegrering som strategi. Hur åstadkommer man själva integreringen?

 • Traditionens makt härskar inom EU-parlamentet

  [2010-12-03] EU-parlamentet skjuter långsamt fram sina positioner i det europeiska samarbetet. Men det återstår mycket att göra inom jämställdhetsområdet, visar Maria Skalin i sin magisteruppsats.

 • Intervju med Nyamko Sabuni

  [2010-11-25] Nyamko Sabuni (FP) är fortsatt jämställdhetsminister, även om hon har flytttat till utbildningsdepartementet. Jämi ställde några frågor till henne så här strax innan vi lämnar vår slutrapport.

 • Konsten att jämföra olika myndigheter

  [2010-11-22] Statsvetaren Helena Stensöta har gjort undersökningar av hur de svenska statliga myndigheterna bedriver jämställdhetsarbete. Josefine Carnolf lät sig inspireras och gjorde en jämförande studie av fyra av myndigheterna i en uppsats.

 • Uppföljning om hur myndigheter reglerar jämställdhet

  [2010-11-17] Jämi gjorde förra året en undersökning av hur de statliga myndigheterna hanterar jämställdhetsfrågor i direktiv och regleringsbrev. Här har vi gjort en aktuell uppföljning.

 • Fortsatt regeringsstöd för jämställdhet

  [2010-11-15] Sveriges kommuner och landstind, SKL, lämnade i fredags in sin slutrapport om ett tvåårigt projekt för ökad jämställdhet. Samtidigt gav ministern Nyamko Sabuni ytterligare 80 miljoner för åren 2011-2013.

Fler nyheter

© Göteborgs universitet Box 100, 405 30 Göteborg
Tel. 031-786 0000, Kontakt

| Karta

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?