Till startsida
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se
Webbkarta

I Försvaret är jämställdhet en strategisk fråga

Nyhet: 2009-08-25

Om man ska ange en särpräglat manlig arbetsmiljö blir Försvarsmakten troligen det vanligaste svaret. I en sådan miljö är det inte givet att jämställdhetsfrågor är ointressanta. Men i takt med att kvinnor på olika nivåer, värnpliktiga eller anställda, blir en del av försvarsmakten ökar behovet av ett medvetet jämställdhetsarbete.

Foto på Mats BengtssonMats Bengtsson [bilden] är en av dem som ska se till att jämställdhetsfrågor slår rot inom försvaret. Han ser att frågor om jämställdhet öppnar ett växande fält av frågeställningar.

– Ytterst är det försvarspolitiska signaler som ligger bakom vårt arbete med jämställdhetsfrågor och vi har skapat ett samverkansråd mellan olika militära myndigheter för att hantera detta. Själv jobbar jag främst inom marinen.

– För några år sedan utarbetade man en handlingsplan och en checklista för jämställdhetsintegreringen, men det har inte hänt så mycket hittills. Men under veckan har vi ändå tagit ett steg framåt och bestämt att två personer ur ledningsgruppen på varje förband ska gå en utbildning nu under hösten.

De som får denna utbildning ska sedan ansvara för att ett jämställdhetsperspektiv införlivas och förs ut i resten av organisationen. Utbildningen är upplagd som två separata heldagar. Efter den första kursdagen får deltagarna uppgiften att formulera vad jämställdhetsintegrering innebär för den egna verksamheten.

Säkerhetsfrågor har varit ett självklart fokus i organiseringen av försvaret och länge föreföll frågan om jämställdhet som mindre intressant. Men Mats Bengtsson påpekar att ju mer man funderar på frågan, desto längre kommer man i sitt sätt att formulera nya frågeställningar. Inte minst vid internationella uppdrag har säkerhetstänkandet fått nya dimensioner.

– Konflikter som vi är utsända till handlar inte bara om vapen och demarkationslinjer. Hälften av alla som drabbas av en konflikt är kvinnor och det har betydelse för hur vi bör hantera situationen. Men kvinnor är inte bara drabbade utan är också själva en del av lösningen. Om bara män ingår i vår militära styrka missar vi mycket information och kan få en felaktig bild av läget. Det är viktigt att det finns kvinnor på alla nivåer/områden för att vår verksamhet skall bli så bra som möjligt.

– För att kunna nå kvinnorna måste vi själva ha kvinnor i vår styrka. Här kan vi bli betydligt bättre. I Somalia har vi ungefär sju procent kvinnor, dock ingen i ledande befattning. I internationell jämförelse är vi varken bäst eller sämst.

Detta är frågor som har svårt att nå ut i medierna, menar Mats Bengtsson. När en utsänd soldat blir skadad är det en nyhet. Men många av de hemvändande soldaterna mår dåligt med psykosociala problem, vilket kan vara ett väl så stort problem för försvarsmakten. Med en bättre jämställdhetsintegrering tror han att förutsättningarna att mildra de psykosociala problemen blir bättre.

Då hamnar vi naturligt nog på utgångspunkten, i förbanden på hemmaplan. Utan kvinnor ingen framgångsrik insats i internationella konflikter. Alla pusselbitar är beroende av varandra. Jämställdhetsintegrering är en av dem. Mats Bengtsson pekar också på vikten av att ledningsgrupperna har denna kompetens. Det är de som kan garantera att nya sätt att tänka får spridning i organisationen.

AV:

Nyheter

 • Är jämställdhetspolitiken tandlös?

  [2010-12-20] Johanna Lauri har undersökt vilken jämställdhet som dominerar bland de beviljade jämställdhetsprojekten hos SKL och reflekterat över vad denna jämställdhetsförståelse har för potential att öka jämlikheten mellan könen.

 • Jämis slutrapport presenterades 6 december

  [2010-12-12] Jämi har nu publicerat sin slutrapport. Det skedde på Medelhavsmuseet i Stockholm 6 december. Det hela avslutades med ett festligt mingel.

 • Internationell konferens om jämlikhet, tillväxt och hållbarhet

  [2010-12-07] Forum för genusvetenskap och jämställdhet vid Linköpings universitet var värd för en stor internationell konferens. Går det att få ihop jämlikhet, tillväxt och hållbarhet?

 • Jämi summerar sitt regeringsuppdrag

  [2010-12-06] Nationella sekretariatet för genusforskning fick i juli 2008 regeringens uppdrag att ge stöd till statliga myndigheters arbete med jämställdhetsintegrering. För att fullfölja uppdraget skapades Program Jämi ¿ jämställdhetsintegrering i staten, som härmed lämnar sin slutrapport.

 • Rapport om jämställd statsförvaltning

  [2010-12-05] Denna sista rapport från program Jämi - Jämställdhetsintegrering i staten, behandlar på många sätt själva kärnan i idéen bakom jämställdhetsintegrering som strategi. Hur åstadkommer man själva integreringen?

 • Traditionens makt härskar inom EU-parlamentet

  [2010-12-03] EU-parlamentet skjuter långsamt fram sina positioner i det europeiska samarbetet. Men det återstår mycket att göra inom jämställdhetsområdet, visar Maria Skalin i sin magisteruppsats.

 • Intervju med Nyamko Sabuni

  [2010-11-25] Nyamko Sabuni (FP) är fortsatt jämställdhetsminister, även om hon har flytttat till utbildningsdepartementet. Jämi ställde några frågor till henne så här strax innan vi lämnar vår slutrapport.

 • Konsten att jämföra olika myndigheter

  [2010-11-22] Statsvetaren Helena Stensöta har gjort undersökningar av hur de svenska statliga myndigheterna bedriver jämställdhetsarbete. Josefine Carnolf lät sig inspireras och gjorde en jämförande studie av fyra av myndigheterna i en uppsats.

 • Uppföljning om hur myndigheter reglerar jämställdhet

  [2010-11-17] Jämi gjorde förra året en undersökning av hur de statliga myndigheterna hanterar jämställdhetsfrågor i direktiv och regleringsbrev. Här har vi gjort en aktuell uppföljning.

 • Fortsatt regeringsstöd för jämställdhet

  [2010-11-15] Sveriges kommuner och landstind, SKL, lämnade i fredags in sin slutrapport om ett tvåårigt projekt för ökad jämställdhet. Samtidigt gav ministern Nyamko Sabuni ytterligare 80 miljoner för åren 2011-2013.

Fler nyheter

© Göteborgs universitet Box 100, 405 30 Göteborg
Tel. 031-786 0000, Kontakt

| Karta

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?