Till startsida
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Konsten och prestigen genomskådad

Nyhet: 2009-08-18

Konst kan vara skön att se på och ibland provocerande. Men undrar du någonsin varför du ser så få kvinnliga konstnärer i de offentliga salongerna? Den frågan ställs i boken Konsten – så fungerar det (inte).

Vanja HermeleVanja Hermele [bilden] journalist och genusvetare och har tidigare gjort utredningar om jämställdheten inom kulturområdet. För Svenska filminstitutet har hon gjort två utredningar och en liknande undersökning för Teaterförbundet. Därefter blev hon tillfrågad av Konstnärernas riksorganisation KRO och Konsthantverkarna och Industriformgivares förening KIF, att göra en undersökning om konst. Resultatet presenteras i boken Konsten – så fungerar det (inte).

– Grundfrågan är hela tiden densamma – vad är det som hindrar kvinnor från att ta plats i offentligheten på samma villkor som män?

Ett sådant hinder är uppfattningen att dagens ojämställdhet skulle vara naturlig, eftersom man tänker att kvinnor förtryckts konstant genom historien. Men det är som tur är inte riktigt sant, säger Vanja Hermele. 1800-talet till exempel, var en särskilt genusturbulent tid. Kvinnor bröt ny mark inom många samhällsområden och inte minst inom konsten. Men dessa konstnärskap försvinner hela tiden när konsthistorien formuleras. Vem vet till exempel att det var lika stor andel kvinnor antagna på Kungliga konsthögskolan år 1900 som det var år 2000 eller att det spelades mer dramatik skriven av kvinnor på Dramaten i slutet av 1800-talet än när Staffan Valdemar Holm var chef på 2000-talet?

Men jämställdhet handlar inte bara om att ge det förgångna en ny belysning. Vanja Hermeles arbetsmetod har varit att djupintervjua ett trettiotal personer som är verksamma inom konstområdet, samla statistik av olika slag och genomföra en enkät med ca 2000 svarande konstnärer.

– Alla säger att de är för ökad jämställdhet, men när jämställdhetsarbetet, om det ens existerar ett sådant, fastnar oftast i rent administrativa åtgärder. Det är bra och viktigt att man kartlägger löneskillnader i en organisation, men man måste också komma åt de konstnärliga delarna av verksamheten: vilka ställer vi ut och varför? Det är när de konstnärliga valen ska bedömas ur jämställdhetsperspektiv som det tar stopp för många. Det har konsekvensen att det är utställningsverksamheten som ligger sämst till när det kommer till rättvisa villkor för både män och kvinnor.

– Ett sätt att studera jämställdhet inom konsten kan vara att ta fram statistik: Hur många kvinnliga konstnärer har vi ställt ut? Ringer man och frågar så har de ofta inget svar alls. De vet inte alltid vad som hänger i salarna. Statistik kan därför vara ett sätt att tydliggöra ojämlikhet och en utgångspunkt för förändringar.

Vanja Hermele är inte särskilt orolig för att kritiken ska avfärdas med argumentet att konst handlar om kvalitet och därför är befriad från könsaspekter. Kvalitetsargumentet har kritiserats så mycket och så länge att det inte att det inte går att gömma sig bakom längre, säger Vanja Hermele. Vanligare är då att föra fram argumentet att konsten redan är jämställd och att lika villkor redan råder. Närmre 60 procent av de tillfrågade männen tycker att konsten är jämställd medan 72 procent av de tillfrågade kvinnorna svarade motsatsen.

Vilka förändringar vill hon då se på konstmuseerna och konsthallarna?

– Man måste sluta att se konsten och jämställdhet som varandras motsatser. Gör undersökningar av hela den egna institutionen, inte bara personalfrågan. Hur ser representationen av kvinnor ut ur ett hierarkiskt perspektiv? Var är det mycket prestige och finns det kvinnor där? Hur ser utställningsstatistiken ut ur ett könsperspektiv? Jag blir optimistisk när jag tänker på vilka stora förändringar som skulle kunna åstadkommas med ganska små medel.

Fotnot: Konsten – så fungerar det (inte) kan beställas hos KRO, Konstnärernas Riksorganisation

AV:

Nyheter

 • Är jämställdhetspolitiken tandlös?

  [2010-12-20] Johanna Lauri har undersökt vilken jämställdhet som dominerar bland de beviljade jämställdhetsprojekten hos SKL och reflekterat över vad denna jämställdhetsförståelse har för potential att öka jämlikheten mellan könen.

 • Jämis slutrapport presenterades 6 december

  [2010-12-12] Jämi har nu publicerat sin slutrapport. Det skedde på Medelhavsmuseet i Stockholm 6 december. Det hela avslutades med ett festligt mingel.

 • Internationell konferens om jämlikhet, tillväxt och hållbarhet

  [2010-12-07] Forum för genusvetenskap och jämställdhet vid Linköpings universitet var värd för en stor internationell konferens. Går det att få ihop jämlikhet, tillväxt och hållbarhet?

 • Jämi summerar sitt regeringsuppdrag

  [2010-12-06] Nationella sekretariatet för genusforskning fick i juli 2008 regeringens uppdrag att ge stöd till statliga myndigheters arbete med jämställdhetsintegrering. För att fullfölja uppdraget skapades Program Jämi ¿ jämställdhetsintegrering i staten, som härmed lämnar sin slutrapport.

 • Rapport om jämställd statsförvaltning

  [2010-12-05] Denna sista rapport från program Jämi - Jämställdhetsintegrering i staten, behandlar på många sätt själva kärnan i idéen bakom jämställdhetsintegrering som strategi. Hur åstadkommer man själva integreringen?

 • Traditionens makt härskar inom EU-parlamentet

  [2010-12-03] EU-parlamentet skjuter långsamt fram sina positioner i det europeiska samarbetet. Men det återstår mycket att göra inom jämställdhetsområdet, visar Maria Skalin i sin magisteruppsats.

 • Intervju med Nyamko Sabuni

  [2010-11-25] Nyamko Sabuni (FP) är fortsatt jämställdhetsminister, även om hon har flytttat till utbildningsdepartementet. Jämi ställde några frågor till henne så här strax innan vi lämnar vår slutrapport.

 • Konsten att jämföra olika myndigheter

  [2010-11-22] Statsvetaren Helena Stensöta har gjort undersökningar av hur de svenska statliga myndigheterna bedriver jämställdhetsarbete. Josefine Carnolf lät sig inspireras och gjorde en jämförande studie av fyra av myndigheterna i en uppsats.

 • Uppföljning om hur myndigheter reglerar jämställdhet

  [2010-11-17] Jämi gjorde förra året en undersökning av hur de statliga myndigheterna hanterar jämställdhetsfrågor i direktiv och regleringsbrev. Här har vi gjort en aktuell uppföljning.

 • Fortsatt regeringsstöd för jämställdhet

  [2010-11-15] Sveriges kommuner och landstind, SKL, lämnade i fredags in sin slutrapport om ett tvåårigt projekt för ökad jämställdhet. Samtidigt gav ministern Nyamko Sabuni ytterligare 80 miljoner för åren 2011-2013.

Fler nyheter

© Göteborgs universitet Box 100, 405 30 Göteborg
Tel. 031-786 0000, Kontakt

| Karta

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?