Till startsida
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Könsneutral anställningsform lyckad

Nyhet: 2009-09-23

När Göteborgssymfonikerna ska anställa en ny musiker får den sökande spela upp bakom en skärm. Följaktligen ser ingen i antagningskommittén om det är en man eller kvinna som provspelar.

Förste konsertmästare Sara Trobäck Hesselink tror att det är en av orsakerna till att hennes arbetsplats är förskonad från de ojämlikheter man kan se på andra, både privata och offentliga, arbetsplatser.

Sara Trobäck Hesselink [bilden] har varit anställd hos Göteborgssymfonikerna sedan 2001. Som violinist har hon också varit verksam som kammarmusiker och solist. Bara 31 år gammal är hennes meritlista synnerligen imponerande; hon har studerat i London, genomgått mästarkurser och uppträtt runtom i världen. Som tjugofyraåring blev hon alternerande första konsertmästare i Göteborgssymfonikerna, för att i höst bli utvald som förste konsertmästare.

– Jag fick som alla andra provspela bakom en skärm så det fanns ju inga möjligheter att gå på något annat än det vi presterade. Men jag har faktiskt inte stött på några svårigheter av att vara en kvinnlig konsertmästare.

Sara Trobäck Hesselink anser inte att det finns något särskilt behov av att lyfta genusfrågan hos symfonikerna i Göteborg.

– Nej, jag tycker nog inte det. Den första gallringen som görs är så oerhört anonym och jag har aldrig upplevt att den provanställning som sedan tar vid skulle innebära att kvinnor överhuvudtaget skulle ha nackdelar.
– Men jag märker att när man är kvinna och har små barn och familj, och det här är ett oerhört pressande yrke, att det inte är helt lätt att kombinera privat och yrkesliv. Och det har kanske varit lättare för männen fram tills nu. Förr hade de i allmänhet lite mer tid för sig själva och tog mindre ansvar för barn och hem - även om samhället inte ser ut så nu längre.

Däremot ser det inte lika jämställt ut om man tittar på symfoniorkestrarna längre söderut i Europa. Hos vissa orkestrar är kvinnorna i verklig minoritet.

– Vi är trots allt något mer jämställda i Skandinavien än man är nere i Europa. Det är ju inte länge sedan de började tillåta kvinnor i vissa symfoniorkestrar i Europa, som i Berlin och Wien.

Men de gamla traditionerna håller på att ändras.
– Jag kan även se till min egen position här; jag är den första kvinnan i Göteborgs symfoniker, vad jag vet, som är förste konsertmästare. Och det har jag blivit nu, hösten 2009, det är ju ganska sent kan man tycka.

Men Sara Trobäck Hesselink anser inte att handlingsplaner och jämställdhetsplaner behövs på en arbetsplats som Göteborgssymfonikerna.

– Jag tror faktiskt inte det behövs. Sedan har det dessutom blivit så de senaste åren att de som studerar musik vid musikhögskolorna är mest tjejer, så där håller det nästan på att slå över åt andra hållet. På provspelningar idag är det ganska ofta övervägande delen tjejer, åtminstone på stråkinstrument.

I Göteborgssymfonikerna idag är det relativt jämnt fördelat mellan kvinnor och män, ungefär 65 män och 34 kvinnor exklusive vakanser.
– Samtidigt är det i min stämma elva kvinnor och sju män. Det känns som att vi verkligen är ett fifty-fifty gäng och att vår värld är väldigt genuslös på något vis. Jag upplever inte att vi behöver tänka på genusfrågor för det kommer som en sådan naturlig del.

Så möjligtvis är de offentliganställda Göteborgssymfonikerna ovanligt lyckligt lottade sett ur jämställdhetssynpunkt.

– Ja, vi kanske är det utan att vi vet om det egentligen. Vi tror att det är såhär det ska vara, att det är såhär överallt eftersom vi inte upplever att vi har någon könsdiskriminering, jag talar ju för mig själv och min upplevelse förstås.

AV: Carina Eliasson

Nyheter

 • Är jämställdhetspolitiken tandlös?

  [2010-12-20] Johanna Lauri har undersökt vilken jämställdhet som dominerar bland de beviljade jämställdhetsprojekten hos SKL och reflekterat över vad denna jämställdhetsförståelse har för potential att öka jämlikheten mellan könen.

 • Jämis slutrapport presenterades 6 december

  [2010-12-12] Jämi har nu publicerat sin slutrapport. Det skedde på Medelhavsmuseet i Stockholm 6 december. Det hela avslutades med ett festligt mingel.

 • Internationell konferens om jämlikhet, tillväxt och hållbarhet

  [2010-12-07] Forum för genusvetenskap och jämställdhet vid Linköpings universitet var värd för en stor internationell konferens. Går det att få ihop jämlikhet, tillväxt och hållbarhet?

 • Jämi summerar sitt regeringsuppdrag

  [2010-12-06] Nationella sekretariatet för genusforskning fick i juli 2008 regeringens uppdrag att ge stöd till statliga myndigheters arbete med jämställdhetsintegrering. För att fullfölja uppdraget skapades Program Jämi ¿ jämställdhetsintegrering i staten, som härmed lämnar sin slutrapport.

 • Rapport om jämställd statsförvaltning

  [2010-12-05] Denna sista rapport från program Jämi - Jämställdhetsintegrering i staten, behandlar på många sätt själva kärnan i idéen bakom jämställdhetsintegrering som strategi. Hur åstadkommer man själva integreringen?

 • Traditionens makt härskar inom EU-parlamentet

  [2010-12-03] EU-parlamentet skjuter långsamt fram sina positioner i det europeiska samarbetet. Men det återstår mycket att göra inom jämställdhetsområdet, visar Maria Skalin i sin magisteruppsats.

 • Intervju med Nyamko Sabuni

  [2010-11-25] Nyamko Sabuni (FP) är fortsatt jämställdhetsminister, även om hon har flytttat till utbildningsdepartementet. Jämi ställde några frågor till henne så här strax innan vi lämnar vår slutrapport.

 • Konsten att jämföra olika myndigheter

  [2010-11-22] Statsvetaren Helena Stensöta har gjort undersökningar av hur de svenska statliga myndigheterna bedriver jämställdhetsarbete. Josefine Carnolf lät sig inspireras och gjorde en jämförande studie av fyra av myndigheterna i en uppsats.

 • Uppföljning om hur myndigheter reglerar jämställdhet

  [2010-11-17] Jämi gjorde förra året en undersökning av hur de statliga myndigheterna hanterar jämställdhetsfrågor i direktiv och regleringsbrev. Här har vi gjort en aktuell uppföljning.

 • Fortsatt regeringsstöd för jämställdhet

  [2010-11-15] Sveriges kommuner och landstind, SKL, lämnade i fredags in sin slutrapport om ett tvåårigt projekt för ökad jämställdhet. Samtidigt gav ministern Nyamko Sabuni ytterligare 80 miljoner för åren 2011-2013.

Fler nyheter

© Göteborgs universitet Box 100, 405 30 Göteborg
Tel. 031-786 0000, Kontakt

| Karta

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?