Färg tv och nylonstrumpa: Aprilskämtet som gick till historien

År 1962 blev svenskarna vittnen till ett aprilskämt som skulle bli ett av de mest berömda i historien. Temat var färg TV och en nylonstrumpa, ett skämt som fängslade nationen med ett löfte om en revolutionerande, om än helt fiktiv, teknologisk uppgradering. Vi dyker ner i historien bakom färg TV och nylonstrumpa skämtet, en berättelse som visar svenskars uppfinningsrikedom och sinne för humor.

Färg TV och nylonstrumpa: Ursprunget till ett legendariskt skämt

När 1960-talet var i sin linda, var färg TV ännu inte en realitet i de flesta svenska hem. Det var under denna tid av teknologisk förväntan som Sveriges Television presenterade ett aprilskämt som snabbt skulle bli legendariskt. Skämtet handlade om att man kunde förvandla sin svartvita TV till en färg TV genom att dra en nylonstrumpa över skärmen.

Kjell Stensson på Sveriges Television informerade lyssnarna med stort allvar att en nylonstrumpa kunde skapa en färgfiltreringseffekt på bilderna, en “nyhet” som fick människor över hela landet att pröva detta innovativa trick med sina egna TV-apparater.

Reaktionerna på färg TV och nylonstrumpa skämtet

Efter att skämtet om färg TV och nylonstrumpa presenterats, tog det inte lång tid förrän människor över hela Sverige rusade för att testa det på sina egna apparater. Det dröjde dock inte länge förrän de insåg att de blivit lurade, vilket ledde till både skratt och en del besvikelser. Skämtet visade sig vara en perfekt illustration av tidens entusiasm för teknologisk innovation och en längtan efter det nya och okända som färg TV-representationen erbjöd.

Människor delar fortfarande historier om den dagen, och hur de samlades framför TV:n med familj och vänner med nylonstrumpan i hand, fyllda av förväntan och spänning. Denna kollektiva upplevelse har gett skämtet en speciell plats i svenskarnas hjärtan och då en hel nation kunde förenas i skratt över ett enkelt, men genialiskt, skämt.

Mer än ett halvt sekel senare, står skämtet om färg TV och nylonstrumpa som ett viktigt inslag i svensk kulturhistoria och svensk tv-historia.