Mästarnas Mästare – man ska vara utomjording eller klura sig fram för att vinna!

Winner or Champion 1st place winners trophy in the shape of a metallic gold number one with twirled ribbon on a yellow background with copy space

Nattduellen! Mästarkvalet! Slutspelet! Det kan inte bli mer spännande än tävlingen Mästarnas Mästare – det bästa är att alla deltagare verkligen ger allt och piskar upp stämningen ännu mer. Men vilka har då vunnit genom åren?

Vem är din favorit? Alla har vi våra favoriter, någon vi gillar mer och hejar på, men oavsett vem som vinner är tävlingen underhållande och ganska kul. Ingemar Stenmark till exempel, skidlegenden som vann 2011 och som är en av våra allra bästa atleter genom tiderna var lika magisk i Mästarnas Mästare som när han tävlade i slalomgrenarna. Ingemar är en sådan otrolig vinnarskalle att han går och vinner även Let´s Dance – snacka om multifunktionell kille, man kan inte annat än bli imponerad. Han blev kallad ”utomjordning” av de andra deltagarna i Mästarnas Mästare, Ingemar blev filmad när han körde jämfotahopp uppför en mur mellan tävlingsmomenten.

Det finns flera godbitar i programmet genom åren. År 2018 var programmets 10-årsjubileum och det utfördes lite annorlunda med ett nytt tävlingskoncept. Istället för att idrottsstjärnorna tävlade individuellt mot varandra tävlade sporterna mot varandra, eller sporter med liknande innehåll som Bollaget som vann det året. De innehöll fotboll och handboll. Men hade det nya konceptet godkänd coolfaktor? Absolut, tänk bara att Peter Forsberg närapå jämförde detta med en OS-final och menade att han behövde gå ner i vikt. ”Jag är ju ingen superatlet, men jag får ju klura mig fram på något vis…” sa Peter till Aftonbladet. Han klurade ju rätt bra eftersom han vann 2016.

Thomas Ravelli, vinnare år 2014, valdes ut till nattduellen eftersom han ansågs gammal och pensionerad – en person man kunde vinna över, men det visade sig vara helt fel. Thomas hade tränat innan med stora problem att hålla det hemligt, och det ligger ju lite i hans personlighet – att vara rolig och hitta på överraskande grejer. Själv sa han efteråt till Aftonbladet att han var i chocktillstånd och gärna hade velat ha en selfie med Stenmark, men han hade inte velat vinna över honom eftersom han får munhäfta av Stenmark…visst är detta den humoristiske Ravelli i ett nötskal. Tur då att Ingemar Stenmark inte var med detta år.

Den första vinnaren på damsidan var Magdalena Forsberg som vann år 2013, hon såg lika stark ut som under sin aktiva tid och hade kommit för att vinna. Magdas fightervilja är en inspiration för många tjejer framförallt de som vill satsa på vintersport. Att vinna Mästarnas Mästare är hett eftertraktat och ett definitivt styrkebesked från våra atleter. Det är en spännande tävling just på grund av den satsning som alla – ingen glömd – gör i tävlingen. 2021 har avslutats med den suveräne utförsåkaren André Myhrer som vinnare, och man börjar redan se fram emot nästa gång, missa inte det!

Här är hela listan över vinnare:

 • 2009 Per Elofsson
 • 2010 Armand Krajnc
 • 2011 Ingemar Stenmark
 • 2012 Jörgen Jönsson
 • 2013 Magdalena Forsberg
 • 2014 Thomas Ravelli
 • 2015 Danijela Rundqvist
 • 2016 Peter Forsberg
 • 2017 Martin Lidberg
 • 2018 Bollaget (Kennet Andersson, Jesper Blomqvist, Magnus Wislander)
 • 2019 Anders Södergren
 • 2020 Michel Tornéus
 • 2021 André Myhrer