Let’s dance och vinnare genom åren

Passionate dances, concept of love and movement

Let’s dance är ett svenskt underhållningsprogram som sänds på TV4 under en viss period varje år. Medverkande i programmet är olika typer av folkkära kändisar, vilka tävlar mot varandra i olika dansstilar och genrer. De får ett betyg av sin prestation av en jury, och sedan får publiken som antingen följer programmet i lokalen eller hemmavid, telefonrösta på sin favorit.

Programidén kommer från det internationella programmet ”Dancing with the stars” med samma upplägg. Då programmet blivit väldigt populärt i andra länder, skapade även Sverige en svensk variant av det, och det har blivit minst lika populärt här.

Den första säsongen av let’s dance sändes i början av januari år 2006, och fortlöpte i två månader. Sedan dessa har programmet sänts varje år, även under pandemin men under särskilda förhållanden för att inte bidra till ökad smittspridning av coronaviruset. Tittarsiffrorna för programmet är oerhört höga, särskilt de år då populära kändisar har deltagit. Programmet är ett av de mest populära i landet, tillsammans med Robinson, melodifestivalen och Eurovision Song Contest.

Vinnare av programmet

Då programmet har funnits i sexton år har det även funnits sexton vinnare. Den första att vinna var Måns Zelmerlöv, möjligtvis på grund av hans popularitet hos det svenska folket efter medverkan i artistprogrammet idol året innan.

Måns Zelmerlövs popularitet som kändis och artist har sedan hans medverkan i programmet Let’s Dance bara ökat, och programmet är en bra plattform för nykomna kändisar att etablera sitt personliga varumärke och vinna popularitet hos befolkningen.

År 2020 vann John Lundvik som har gjort karriär inom friidrott och även som producent i mausikbran.
Värt att notera är att Sigrid Bernson som är en danspartner och danslärare i programmet har vunnit tillsammans med sin danspartner totalt tre gånger sedan hon började medverka i programmet. Första vinsten var tillsammans med Anton Hysén, son till fotbollslegendaren Glenn Hysén. Även sonen är en duktig fotbollsspelare som främst har spelat i Sandarna BK. Cecilia Ehrling som även hon är danslärare har vunnit tillsammans med sin danspartner dock hela fyra gånger, varav första gången var år 2007 tillsammans med Martin Lidberg.
Även artisten Benjamin Ingrosso har ställt upp i programmet och även vunnit, vilket han gjorde år 2014. Två år senare ställde hans storasyster Bianca Ingrosso upp i tävlingen men vann inte utan slutade på en andra plats. Vann gjorde artisten Elisa Lindström med dansläraren Yvo Eussen.

De flesta som har vunnit programmet har varit kända profiler som varit väldigt omtyckta av publiken. Det är tittarna som i slutändan avgör vem som vinner programmet, och att vara omtyckt av publiken är en stor fördel för att eventuellt kunna vinna danstävlingen. Det krävs givetvis att man lägger mycket energi och tid på att öva på de olika danserna, men alla deltagare gör till synes alltid sitt yttersta för att prestera sitt yttersta på dansgolvet. Det gäller alltså inte enbart att imponera på juryn, även om juryn har en tendens att påverka hur tittarna lägger sina röster. Det medför dock en större chans att den mer skickliga dansaren vinner.