Låtarna på Idol

Är det någon som har missat TV-programmet Idol? Jag tror att många vet vad det är för program, men kanske att inte alla har sett det. Jag har inte missat många avsnitt genom åren, det är ett program som jag har följt år efter år. Många stjärnor har kommit tack vare programmet, som idag kan synas i andra sammanhang också.

Idol genom tiderna

År 2004 gick första säsongen av Idol. Daniel Lindström hette vinnaren första året. Jag har en känsla att många, liksom jag, mer är bekant med personen som kom tvåa – Darin Zanyar. Darin har blivit populär även utomlands, och har producerat många hits som toppat listorna. Daniel har varit relativt osynlig sedan vinsten, dock kan vinnarlåten Coming True höras än idag på radion.

Idol har sänts varje år från starten och upplägget i programmet är ungefär det samma än idag. Programledare och juryn har varit olika ansikten, vilket inte är ovanligt när programmet varat under så många år. Kishti Tomita heter den jurymedlem som åter gjort entré i programmet, hon var frånvarande under åren 2008-2016.

Låtarna vi minns

Ett traditionellt upplägg på finalerna i programmet är att varje vinnare tilldelas en vinnarlåt. Båda finalisterna sjunger vinnarlåten, men sen tilldelas den till den slutliga vinnaren. Vissa låtar sätter sig på mitt minne bättre än andra, men är det inte så det är för de flesta? Låtarna fastnar på olika sätt.

Agnes Carlssons vinnarlåt från år 2005 är en låt jag minns väl – Right here, Right now. Agnes var en blyg tjej, som inte tog stor plats. Trots det tog hon sig till final och vann hela den säsongen. Agnes unika röst gjorde att låten fastnade, och den kan höras på radion emellanåt även nu 15 år senare. Utomlands har Agnes slagit sig igenom, och har toppat listorna i USA till och med. Agnes fick även äran att tillsammans med Björn Skifs, sjunga en låt på kronprinsessan Victoria och prins Daniels bröllop år 2010.

2013 var en intressant säsong och Kevin Walker vann den med låten Belong. Låtens innebörd kan inte har varit mer lämpad än just för Kevin. Kevin skapade många rubriker med sitt deltagande, då han parallellt med tävlingen också spelade fotboll i Allsvenskan. Bidrog uppmärksamheten i media till vinsten? Många tror det, men en artist skapas ofta av allt som personen kommer med. Jag tror att Kevin som person med hans historia, i kombination med hans unika röst, gjorde att vinsten tilldelades just honom.

För den som följde säsongen 2011 så är höjdpunkten låten When I held ya. Den låten framfördes av Moa Lignell. Det speciella med låten var att den presenterades på audition av Moa, och att den var helt skriven av Moa själv. Då var Moa 16 år och juryn blev helt tagna, så även jag och säkert resten av Sverige också.

Fortsatt program kommande år?

Idol är ett program som jag har känsla av att det kommer sändas i många år framöver. Det bidrar till att människor med drömmar om att bli artist, får chans att pröva sina vingar i branschen. För att få delta i programmet så behöver den sökande ha fyllt 16 år. Det gör att det hela tiden blir förnyat med deltagare och på så vis blir det heller aldrig uråldrigt. Att hitta människor som drömmer om att bli artist, det kommer aldrig någonsin försvinna tror jag.