Tillbakablick: Populäraste TV-showen i svensk historia

Performance of the musicians on the rock concert, filming for television.

Statistik för mest sedda TV-program i Sverige finns ända sedan 1994, och när man tittar på siffrorna växer ett tydligt mönster snabbt fram, både år för år och kanal för kanal. Sveriges TV-tittare älskar tre saker. Dels har vi de riktigt stora sportsändningarna såsom EM och VM i fotboll och ishockey, som enligt Mediamätning i Skandinavien är de mest sedda programmen någonsin på TV3, TV4, Kanal 5 och TV6. Sedan har vi musiktävlingen Melodifestivalen, och då främst dess finaler.

Men den största av dem alla är Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul – populärt även kallad ”Kalle Anka på julafton”, eller helt enkelt ”Kalle Anka”. Den här jätten som sänds på julafton varje år har varit årets mest sedda program tio av de tjugosju år som det finns statistik för, och har övriga år alltid varit inom topp fem för året. 2020 års sändning var inte bara årets mest sedda program i Sverige, utan också den mest sedda TV-sändningen i Sveriges historia.

Programmets historia

Medan Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul numera nog mest är känt i Sverige och övriga Norden, så är det ursprungligen ett avsnitt från 1958 från den amerikanska TV-serien Walt Disney Presents. Det amerikanska originalavsnittet, kallat From All of Us to All of You, bestod till att börja med av två kortfilmer – I jultomtens verkstad samt Piff & Puff-avsnittet Leksakskriget – och klipp från långfilmerna Peter PanBambiPinocchioLady och LufsenAskungen och Snövit. Dessa presenterades av Walt Disney själv, och programmet avslutades med att Benjamin Syrsa framförde sången ”Ser du stjärnan i det blå?”. Även i USA repriserades programmet ofta, men har där inte sänts sedan 1980.

Två år efter den amerikanska premiären importerades programmet till Sverige, och visades på den då enda TV-kanalen, som vi idag skulle kalla SVT1. På grund av detta, och av att detta innebar en av få tillfällen som amerikansk tecknad film kunde ses på TV i Sverige, var det väldigt populärt att se, och det blev till en årlig tradition. Programmet importerades även till övriga Norden, och har i varje land delvis olika uppsättningar klipp och korfilmer: exempelvis inkluderar den finska varianten kortfilmen Kalle Anka slår in paket, som inte ingår i någon av de andra ländernas sändningar. Det har även visats i Ryssland sedan 2011, och sändes en enda gång i Frankrike 1990.

Efter den ursprungliga sändningen varierade innehållet i Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul något: en del klipp och kortfilmer lades till, andra togs bort, och några klipptes ned. Reaktioner till detta från tittare har varierat, och borttagandet av Tjuren Ferdinand 1982 ledde till så många klagomål att inslaget omdelbart återinfördes. Numera består programmet i Sverige av kortfilmerna I tomtens verkstadKalle Anka i djungelnPlutos julgranMusse Pigg på camping, och Tjuren Ferdinand, klipp från SnövitAskungenLady och LufsenDjungelboken och Robin Hood, och ett eller två klipp från en för året ny eller kommande film från Disney.